Skolehjemmet, nu violinværksted

Robert har indrettet sit midlertidige violinværksted i fitness-rummet i det gamle, nyligt nedlagte skolehjem. Her sidder ham med de af Ummannaq børnehjems strenge- og strygeinstrumenter, der trænger til en kærlig hånd – den egentlige årsag til at vi er her. Sophia fra Venezuela er i lære – når hun har tid og ikke underviser børnene på børnehjemmet i musik. Skolehjemmet ligger lige ved siden af børnehjemmet, så fragten af ødelagte instrumenter den ene vej og fine istandsatte instrumenter den anden vej er let nok.

IMG_4280Skolehjemmet er den grømme bygning. I baggrunden ses Hjertefjeldet, Uummannaqs karakeristiske kendetegn.

IMG_4285

IMG_4282

IMG_4288

Jeg besøger skolehjemmet på flere planer i disse dage, for jeg læser Godt i vej af den grønlandske forfatter Juaaka Lyberth. Romanen nærmest faldt ned i hånden på mig på biblioteket i Silkeborg, da jeg var inde og supplere rejsebiblioteket, inden vi tog afsted. Bogen foregår i 1960’erne, dels i Uummannaq og dels i Nuuk og i Danmark. En af romanens hovedfigurer er fra Uummannaq, hvor han har boet på skolehjemmet en stor del af sin barndom fra han var omkring 10 år. Her var (og er) det er vilkår i et barneliv, når man kommer fra en af de fjernereliggende bygder, hvor skolegang ikke er muligt.

Romanen er både god og ikke god. God fordi jeg er her i byen – skolehjemmet, skolen, havnen, hospitalet, hvor hoverpersonens mor lå indlagt i 8 dage, fordi faren havde banket hende, er helt konkrete steder. Ikke god fordi den mangler både sprog og nerve.

Skolehjemmet står tomt nu (altså bortset fra violinværkstedet). Dels er det sommerferie og alle bygdebørnene er hjemme på ferie, og dels er det gamle skolehjem nedlagt og nu flyttet ned på byens lukkede hotel, hvor forholdene er mere tidssvarende. Men alligevel barske betingelser for et 10 årigt barn, der længes hjem, men må vente på skoleferie og passende vejrforhold, før mor og far kan besøges.

IMG_4277 2Det nye skolehjem

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s